DanskEnglish
historie

Historie

BMS blev etableret i 1953 af den danske stat, og er i dag en virksomhed sammensat af flere gamle og velrenommerede kranvirksomheder - herunder Kranløft senere Kran Ringen, som blev fusioneret ind i BMS i 2004. I den forbindelse overtog ejerne af Kran Ringen, familien Enggaard, 50 pct. af ejerskabet i BMS for siden også at købe resten af virksomheden.

Fra Kranløft til BMS

Kran Ringen var i sin tid opstået, da det Aalborg-baserede Kranløft købte Helsingør Kranudlejning i 1998, hvorfra man kunne servicere København, og man omdøbte i samme forbindelse begge virksomheder til det nye navn.

Oprindelig blev Kranløft endnu længere tilbage – i 1971 - stiftet af entreprenør Asger Enggaard og siden – i 1974 - udvidet, da selskabet overtog det daværende Aalborg Autokraner med adresse på Nørresundby-siden af Limfjorden. I øvrigt der hvor BMS – mange fusioner og sammenlægninger senere - har hovedkontor i dag.

Kran Ringen - og før det altså Kranløft - havde oprindelig en stærk relation til den nordjyske stålindustri bl.a. på grund af de tidligere så dominerende skibsværfter i Aalborg og Frederikshavn. Et fokus der siden gradvist er flyttet over i bl.a. vindmølleindustrien.

BMS i dag har desuden i 2011etableret ny selvstændig forretning med speciale i netop vindmølleinstallation og de nødvendige store gittermastkraner. Det er sket ovenpå mangeårs erfaringer på baggrund af aktiviteter skabt af det daværende Kran Ringen sammen med en hollandsk samarbejdspartner i en fælles Joint Venture-virksomhed, KR Wind, der nu helt er overtaget af hollænderne.

Umiddelbart før fusionen mellem BMS og Kran Ringen havde BMS i 2001 også overtaget det Holstebro-baserede Krangården. Krangården var ligesom Kranløft (senere Kran Ringen) en virksomhed opvokset med industriprojekter og vindmøller, mens BMS oprindeligt havde sin store styrke indenfor byggeriet. Derfor supplerede de tre virksomheder hinanden perfekt og den naturlige sammenlægning, der fulgte, danner også i dag grundlaget for den stærke og fastsammentømrede virksomhedsplatform, som BMS arbejder ud fra

Men historien om Kran Ringen, Kranløft og Krangården udgør kun en del af historien om det oprindelige BMS, der er endnu ældre.

 

1953 - 1963

BMS - Byggeriets Maskin Stationer A/S - blev nemlig allerede etableret  i København som statsejet virksomhed den 3. september 1953 med Marshall-hjælp som økonomisk fundament, som et led i den amerikanske støtte til Europas genopbygning efter Anden Verdenskrig.

BMS modtog sin første kran i 1955, en danskbygget 6 tons mobilkran.

I dette årti blev BMS også mere landsdækkende og åbnede depoter i Kolding, Randers og Odense.

1963 - 1973

BMS rådede efterhånden over 30 mobilkraner med en samlet løftekapacitet på 361 tons.

I 1969 præsenterede BMS Skandinaviens da største mobilkran, en 100 tons kran.

1973 - 1983

BMS havde mange spændende og opsigtsvækkende opgaver bl.a. den gennemgribende renovering af Københavns Rådhustårn, reparation af Tøjhusmuseets tag og tårnet på Roskilde Domkirke.

BMS udviklede sig til en naturlig medspiller, når tårne skulle rejses og vinger monteres både i off shore- og vindmølleindustrien.

1983 - 1993

Situationen i byggesektoren var i perioden katastrofal. I 1973 var der blevet påbegyndt 64.000 boliger, i 1983 rundede antallet kun ca. 25.000, og de økonomiske resultater var for første gang utilfredsstillende, hvorfor de daværende ejere, altså staten gennem Boligministeret, besluttede, at BMS måtte privatiseres – med Sparekasserne SDS og Bikuben som de første nye ejere.

1993 - 2007

Perioden kom efter privatiseringen til at stå i opkøbenes og fusionernes tegn. BMS opkøbte blandt andet MT Materielservice' kranaktiviteter, Per Aarsleffs kranaktiviteter og senere E. Søndergaard, Herning. BMS købte også Krangården i 2001. Krangården fungerede som et datterselskab indtil 2004, hvor som nævnt indledningsvis både nordjyske Kran Ringen og vestjyske Krangården indlemmedes i BMS-familien.
 

                                                                                                                                                            

 

2007 -

BMS A/S er i dag ejet af Enggaard-familien i Nordjylland. Og virksomheden har i perioden på en gang skilt sig af med liftdivisionen og til gengæld udvidet hovedforretningen ud på det internationale marked med afdelinger i nu både Danmark, Sverige, Norge, Tyskland samt Polen. Største kran løfter i dag op til 1350 tons.

 

Ebbe Rubien og Partners